Θυμάμαι ακόμα την πρώτη μου πτήση με το drone μου, τα νεύρα, την απόλυτη τρομοκρατία, το άγχος για την πιθανότητα της πτώσης στο επόμενο δευτερόλεπτο!  Σε αυτές τις  πρώτες πτήσεις, δεν έκανα ούτε μια σκέψη για το πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω την κάμερά μου για κάτι άλλο, εκτός από το να αποφύγω τα εμπόδια που έβλεπα στο μόνιτόρ μου σε κάθε πτήση.

200+ πτήσεις αργότερα, έχω παρατηρήσει ότι η φωτογραφική μηχανή στο drone μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάτι περισσότερο από το να παρακάμπτουμε τα δέντρα και τα θυμωμένα πουλιά. Από ταξίδι μου στην Νότια Αφρική και την μία και μοναδική μου τότε αδέξια  πτήση, οι φωτογραφίες του drone μου, εμφανίστηκαν σε εκθέσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο βιβλίο φωτογραφίας Drone’s Above The World και κάποιες ακόμη εμφανίστηκαν στο Daily Mail και σε άλλες ηλεκτρονικές εκδόσεις.

Κοιτάζοντας πίσω, υπάρχουν μερικές συμβουλές που θα ήθελα να ήξερα από την αρχή και θα ήθελα να σας τις παρουσιάσω τώρα:

1.Να είστε άνετοι, να είστε ασφαλείς, να είστε χαλαροί.

Aperture2.8     Shutter Speed1/570s    ISO100    

Drone TypePhantom 4 Pro Obsidian

Υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο πράγματα που πρέπει να κάνετε κάθε δευτερόλεπτο για να κρατήσετε το πιστό σας εργαλείο στον αέρα.Πριν ξεκινήσετε την απογείωση, πάρτε μερικά λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι είστε άνετοι και ασφαλείς. Με αυτό τον τρόπο θα εστιάσετε την προσοχή σας  στην πτήση σας και ίσως απλά να εντοπίσετε το επόμενο καταπληκτικό κάδρο που αναζητάτε.

2. The magic-hour is golden

Aperture2.8    Shutter Speed1/1800s   

ISO100    Drone TypePhantom 4 Pro Obsidian

Ξυπνήστε νωρίς το πρωί για να τραβήξετε τις φωτογραφίες σας κατά τη μαγική ώρα (magic-hour)! Η μαγική ώρα (γνωστή και ως χρυσή ώρα) είναι αυτή η μαγική ώρα λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα και μετά την ανατολή του ηλίου. Το φως θα είναι μαλακότερο, τα χρώματα θα βελτιωθούν και όλα θα φαίνονται απλά χίλιες φορές πιο εκπληκτικά από τα συνηθισμένα!

3. Χρησιμοποιήστε το πλέγμα

Aperture2.8    Shutter Speed1/60s  

 ISO146    Drone TypePhantom 4 pro Obsidian

Παρατηρήσατε ποτέ πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε αυτό το περίεργο πλέγμα στην οθόνη σας από την εφαρμογή?  Σας συνιστώ να το δοκιμάσετε,  τραβώντας μερικές φωτογραφίες ενώ χρησιμοποιείτε το πλέγμα για να πλαισιώσετε τη φωτογραφία σας με το θέμα / το σημείο εστίασής σας σε ένα από τα κατακόρυφα πλέγματα γραμμές ή όπου τέμνονται οι γραμμές. Οι φωτογραφίες σας θα φαίνονται πιο ισορροπημένες.

4.Τραβάτε σε raw αρχείο με D-log mode

Aperture2.8    Shutter Speed1/1050s    

ISO100    Drone TypePhantom 4 Pro Obsidian

Επιλέξτε από τις ρυθμίσεις της κάμερας του drone σας να καταγράψετε σε ακατέργαστη λειτουργία  χρησιμοποιώντας τη λειτουργία χρώματος D-log, αν είναι δυνατόν. Αυτό φαίνεται αντιαισθητικό, καθώς η προεπισκόπηση σας φαίνεται ξεπλυμένη και σκοτεινή, αλλά κολλήστε με αυτό! Η χρήση αυτής της μεθόδου σας δίνει τη δυνατότητα να εργαστείτε περισσότερο κατά την επεξεργασία της φωτογραφίας σας στη μετα-παραγωγή καθώς καταγράφει τη μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια για τη σκηνή που τραβάτε.

5. Eπιλογή της αυτόματης έκθεσης-bracketing

Aperture2.8    Shutter Speed1/1800s    

ISO100   Drone  TypePhantom 4 Pro Obsidian

Με τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να ανησυχείτε όταν το πετούμενο εργαλείο σας είναι τον αέρα και τον ήλιο να αντικατοπρίζει στην οθόνη σας, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να έχετε το σωστό επίπεδο έκθεσης για τις φωτογραφίες σας. Ευτυχώς έχουμε την επιλογή της αυτόματης έκθεσης-bracketing (AEB)! Το AEB παίρνει πολλές φωτογραφίες με διαφορετικές εκθέσεις. Αφού έχετε τραβήξει τις φωτογραφίες σας, επιλέξτε το με την καλύτερη έκθεση ή συνδυάστε όλες σε μία για να δημιουργήσετε όμορφες φωτογραφίες HDR.

6. ND Φίλτρα Ουδέτερης Πυκνότητας

Aperture2.8    Shutter Speed:1/1250s    ISO:100  Drone TypePhantom 4 Pro Obsidian

Πιθανώς το μόνο εξάρτημα που θα χρειαστείτε ποτέ, αλλά ποτέ δεν σκεφτήκατε να το αποκτήσετε! Τα φίλτρα ND (φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας) απορροφούν το φως διατηρώντας το χρώμα. Βασικά, τα φίλτρα ND είναι γυαλιά ηλίου για το drone σας! Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις πτήσεις μας πραγματοποιούνται σε ηλιόλουστες συνθήκες, οι φωτογραφίες μπορούν εύκολα να βγουν πολύ φωτεινές. Με ένα φίλτρο ND, μπορείτε να φιλτράρετε αυτό το παραπανίσιο φως και να μειώσετε το επίπεδο έκθεσης της φωτογραφίας σας.

Για το βίντεο είναι διαφορετική η χρήση τους .  Εκεί τα χρησημοποιούμε για να τραβήξουμε με όσο πιο αργό shutter speed γίνετε. Σε άλλο ποστ θα αναφερθούμε πιο συγκεκριμένα για την χρήση τους στο βίντεο. Τα ND φίλτρα διατίθενται σε διαφορετικά επίπεδα μείωσης f-stop.

7. Να κοιτάτε προς τα κάτω 

Aperture2.8    Shutter Speed1/25s    ISO:106    Drone TypePhantom 4 Pro Obsidian

Σαν άνθρωποι που είμαστε και που ζούμε  στην γη, ξοδεύουμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας πατώντας στα πόδια μας στο έδαφος και κοιτώντας μόνο οριζοντια και προς τα επάνω.

Με τα drone πια έχουμε την δυνατότητα να δούμε το θέμα μας από άλλη οπτική γωνία. Η αεροφωτογραφία είναι δημοφιλής και ελκυστική, διότι δίνουμε στους ανθρώπους την ευκαιρία να δουν κάτι με έναν τρόπο που δεν είχαν ξαναδεί. Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να καταγράψετε κάτι, προσπαθήστε να κοιτάξετε κάθετα προς τα κάτω. Θα εκπλαγείτε από τα καταπληκτικά αξιοθέατα, τα σχέδια και τα μυστικά που θα βρείτε!

8. Αλλάξτε περιβάλον

Aperture2.8    Shutter Speed1/15s    

ISO204     Drone TypePhantom 4 pro Obsidian

Εάν όλες οι φωτογραφίες σας αρχίσουν να φαίνονται οι ίδιες, ίσως είναι καλή ιδέα να σταματήσετε να πετάτε στο ίδιο σημείο. Πάρτε την οικογένειά σας ή τους φίλους σας και πηγαίνετε για  μια περιπέτεια. Οι νέες περιοχές που επισκέπτεστε μπορεί να σας προσφέρουν κάποια καινούρια  ποικιλία στο χαρτοφυλάκιό σας.

Ελπίζουμε αυτά τα λίγα κολπάκια να σας βοηθήσουν.

Pin It on Pinterest

Share This
Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, χρησιμοποιούμε «cookies».